Informatie opvraag
Regelmatig ontvangen wij verzoeken om informatie van bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen, hypotheekverstrekkers of keuringsartsen.
Wij vragen u er alert op te zijn dat er specifiek vragen gesteld worden over uw situatie en dat niet uw gehele dossier wordt opgevraagd. Laat u ook niet dwingen om uw volledige dossier bij ons op te vragen. Op die manier wordt mogelijk te veel informatie verstrekt die niet relevant is voor de aanvrager.
Wij zullen de informatie gericht verstrekken wanneer u hiervoor schriftelijk toestemming heeft gegeven. Deze toestemmingsverklaring stuurt de aanvrager mee bij het verzoek tot informatie.
Informatie over prognoses geven wij niet. Alle artsen binnen onze praktijk voelen zich niet bevoegd en capabel om prognoses uit te spreken over aandoeningen en dan met name gericht op de uw werkcapaciteit of risico’s voor verzekeraars. Deze expertise ligt op het werkterrein van de bedrijfsarts en de verzekeringsarts.
Verklaringen
De KNMG heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen.
Voorbeelden daarvan zijn: is iemand in staat te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte?
Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. De onafhankelijke arts kan een eigen beoordeling maken van de situatie. Zo nodig kan de onafhankelijke arts, met toestemming van de patiënt, extra informatie opvragen bij de behandelend arts(en).
Om patiënten uit te leggen waarom de behandelend arts geen verklaring afgeeft heeft de KNMG het zogenaamde ‘weigeringsbriefje’ opgesteld. Dit weigeringsbriefje is beschikbaar in vier talen, Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans. Weigeringsbriefje